Składniki:

1 mała dynia jadalna

2 ziemniaki

4 marchewki

1 litr bulionu z kostki

2 mała cebula

1 por

2 papryki

masło lub olej do podsmażenia

½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier,

mieszanka włoska, bazylia, kurkuma

śmietana 12%

nasiona słonecznika i dyni na posypke

bułka lub chleb

 

Zupa jest naprawdę przepyszna i prosta bo jednogarnkowa! Sprawdziliśmy naprawdę sporo przepisów i stworzyliśmy własny który jest dla nas idealny. Pamiętajmy że kwestia przypraw pozostaje indywidualna, ja wole na ostro, Monika przeciwnie dlatego za każdym razem szukam granicy abyśmy oboje byli zadowoleni. Z przypraw nie może się obyć bez kurkumy i mieszanki włoskiej. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Idealnie podkreślenie smaku nadają pestki słonecznika i kromka chleba.

1. Zaczynamy od cebuli i pora – kroimy w kostkę i wrzucamy na olej lub masło aby się lekko zeszkliły.

2. Dynię myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy z pestek i włókien. Skórę z dyni obkrajamy i wyrzucamy. Dynie dajemy do garnka z cebulą. Po tym etapie najtrudniejsze za nami – dynia nie jest łatwa w obieraniu.

3. Wszystkie pozostałe warzywa jak ziemniaki, por, marchew, paprykę, obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rzeczy w garnku.

4. Zalewamy bulionem i gotujemy ok godzinę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i dolewając wodę jeśli brakuje. Po ok 30 min możemy zacząć doprawiać przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, mieszanką włoską itp.

5. Po godzinie zupę odstawiamy by nieco przestygła. Potem miksujemy w blenderze, wlewamy na talerz, dajemy na wierzch solidną łyżkę śmietany i posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy z chlebem lub bułką. Smacznego!